Istoria brandurilor de marochinarie

Louis Vuitton (Lavanse-sur-Valouse, 4 august 1821-27 februarie 1892) a fost un antreprenor francez care a fondat în 1854 la Paris firma de pielărie Louis Vuitton Company. Firma aparține companiei mulținaționale Moët Hennessy Louis Vuitton SA (LVMH) și este marca cea mai importantă a acesteia. Vuitton s-a născut în Cons-le-Sannier, în Franța. În 1837 a ajuns la Paris, unde a început sǎ lucreze ca și ucenic pentru fabricantul de valize Monsieur Marechal.

 

 

De la fondare până la Al Doilea Război Mondial[modificare | modificare sursă]

Louis Vuitton a fondat marca omonimǎ în 1854 la Paris și dupǎ puțin timp a devenit foarte imitat. În 1867, marca a participat la expoziția universală din Paris. În 1885, Vuitton a deschis primul magazin în Londra, pe Oxford Street. Apoi, datorită numeroaselor imitații, în 1888 Vuitton a creat imprimeul Damier (tablă de dame) la care a adăugat un logo în care scrie "marque L. Vuitton dépossé", adicǎ "marcǎ înregistratǎ L. Vuitton". În 1892 L.Vuitton a murit, iar administrarea grupului a trecut în mâna fiului său, Georges.

Pentru a promova la nivel internațional compania, Georges Vuitton a expus produsele la Chicago World's Fair în 1893. În 1896 a fost lansat celebrul imprimeu Monogram care a devenit emblema companiei. Pe langa monograma LV apăreau și alte simboluri grafice (flori, trifoi) inspirate de influențele japoneze și orientale din târzia eră Victoriană. În același an Georges a vizitat mai multe orașe în Statele Unite (New YorkPhiladelphiaChicago) vânzând produsele Vuitton. În 1901 compania a lansat prima Steamer Bag, un mic bagaj creat pentru a încăpea în cufărele de călătorie Louis Vuitton.

În 1913 a fost deschis istoricul boutique pe bulevardul Champs-Élysées, în Paris. La începutul Primului Război Mondial, Louis Vuitton avea magazine în New YorkWashingtonLondraBombayAlexandria (Egipt) și Buenos Aires. În anii succesivi au fost introduseKeepall Bag (1930) și Noé Bag (1932). Aceasta din urma a fost creatǎ inițial pentru a transporta sticle de șampanie. La puțin timp a fost introdusǎ și Speedy Bag, unul dintre cele mai vândute modele. În 1936 Georges Vuitton a murit și fiul sǎu Gaston-Louis Vuitton a preluat controlul firmei familiei.

În timpul celui de-al Doilea Rǎzboi Mondial,când Franța era sub ocupația germanilor, LV a colaborat cu naziștii. Jurnalista francezǎ Stephanie Bonvicini a publicat în 2004 o carte, Louis Vuitton, une saga française, în care povestește cum membrii familiei Vuitton au ajutat în mod activ guvernul fantomă condus de Philippe Pétain și cum au înmulțit averea familiei facând afaceri cu germanii. Un purtător de cuvânt al companiei LVMH a comentat: "Asta este o poveste veche. Cartea acoperǎ o perioadă când era o afacere de familie și cu mult timp înainte sǎ devină o parte din LVMH. Noi suntem diverși, toleranți și cu toate calitǎțile unei companii moderne".

1977-2000[modificare | modificare sursă]

Începând cu anul 1977, sub conducerea lui Odile Vuitton (fiica lui Gaston-Louis) și al soțului ei Henri Ricamier, compania a devenit multinaționalǎ. În 1987 acțiunile Louis Vuitton SA au fost cotate la Bursa din Paris și în același an compania devine proprietara mǎrciiVeuve Clicquot Ponsardin. Din 1983 pânǎ în 1997 compania a fost sponsor principal al Cupei Americii. În acestǎ perioadă au fost organizate și regate preliminarii cu numele Louis Vuitton Cup. Bernard Arnault a obținut în 1989, 42% din actiunile grupului LVMH, devenind acționarul principal.

La începutul anilor 1990 Yves Carcelle a fost numit președintele LV și în 1992 compania a deshis primul magazin în China, în incita Palace Hotel din Beijing. În 1998 Marc Jacobs și Jae devin directorii creativi ai mărcii. În luna martie al aceluiași an au creat prima colecție de haine prêt-a-porter pentru bǎrbați și femei. Ultimele evenimente ale secolului xx au fost lansarea liniei mini monogram în 1999 și inaugurarea primului magazin în Africa în MarrakechMaroc în anul 2000.

Din 2001 pânǎ în prezent[modificare | modificare sursă]

Marc Jacobs a creat în 2001 o brățarǎ care a devenit prima bijuterie a mărcii LV, iar un an mai târziu a fost lansată colecția de ceasuri Tambour. În 2003 Marc Jacobs a colaborat cu Takashi Murakami pentru crearea unui nou design, multicolor pentru produsele LV. Murakami a mai creat și un alt model, Cherry Blossom, în care materialul este decorat cu flori de cireș sau cireșe. Pe parcursul anului 2003 au fost deschise magazine în MoscovaRusia și în New DelhiIndia. În anul 2004 Louis Vuitton a celebrat 150 de ani de activitate și în același an a inaugurat magazine în New York, CancunNew MexicoSan Paolo și Johannesburg. În anul 2005 a fost lansatǎ colecția de ceasuri Speedy.

În anul 2008 a fost introdus un alt imprimeu Damier Graphite care urmează același model clasic Damier, dar folosind culorile negru și gri pentru a conferi un look masculin și urban. Louis Vuitton a deschis un magazin extrem de luxos în Londra în 2010, iar în 17 septembrie 2011 a inaugurat primul Island Maison în Singapore, un magazin construit pe suprafața apei. Tot în 2011 Jordi Constans a fost numitǎ președinte al companiei înlocuind-o pe Yves Carcelle. Azi marca Louis Vuitton este foarte prestigioasa în industria bunurilor de lux și este amintită împreună cu nume mari ca și HermèsGivenchy și Burberry. Cifra de afaceri a companiei în 2011 a fost de 2.5 miliarde euro.


Share this post